Waarom aluminium ramen? De voordelen in een oogopslag.

 • Verhoogde inbraakbeveiliging: De hogere inherente stabiliteit van het materiaal draagt bij tot de inbraakbeveiliging.
 • Elegante & moderne uitstraling: De precieze, hoekige vormen en het materiaal zelf geven een bijzonder hoogwaardig effect.
 • Weerbestendig: Ongevoelig voor vocht, hitte of UV-straling en andere extreme weersomstandigheden.
 • Ook perfect geïsoleerd: Met een kern van pvc biedt een aluminium raam ook de beste isolatiewaarden.
 • Robuust & stabiel: Ondanks zijn lage gewicht is aluminium uiterst stabiel en heeft het een hoge mate van sterkte.
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Hoeft niet opnieuw te worden behandeld – geverfd, gelakt, enz. – na gebruik
 • Bijzonder duurzaam: aluminium ramen gaan zelfs langer mee dan PVC-ramen.
 • Zeer duurzaam: aluminium ramen kunnen 100% gerecycleerd worden.
 • Er kunnen preciezere vormen worden gerealiseerd: aluminium kan preciezer worden gevormd dan pvc.
 • Bestendiger dan andere raammaterialen
 • Kan in een groot aantal kleuren worden ontworpen: Aluminium schermen kunnen worden ontworpen met vele effecten, structuren en kleuren. In tegenstelling tot pvc kunnen donkere kozijnkleuren ook met aluminium worden gerealiseerd, aangezien het materiaal niet kromtrekt wanneer het aan hitte wordt blootgesteld.
 • Hittebestendig tot 500°C: Blijft stabiel, zelfs bij frequente en hoge temperatuurschommelingen en trekt niet krom.

De beste manier om te ervaren hoe aluminium eruit ziet en aanvoelt, is het zien en aanraken van echte stalen en ramen in een Finstral (partner) studio.
pvc ramen

Aanpassing en installatie van aluminium ramen

In principe mogen ramen alleen door vakmensen worden geplaatst. Er kan te veel misgaan. Als het raam niet correct is geïnstalleerd, kan dit in het ergste geval leiden tot schimmelvorming en ernstige schade aan het gebouw.

Als u het raam wilt laten plaatsen of achteraf wilt laten inbouwen, kunt u kiezen uit verschillende inbouwmethoden:

 • Vervanging van ramen
 • Slide-over installatie of
 • Schuif-in installatie

U kunt aluminium ramen inbouwen in slechts 2 uur met overlay installatie of in slechts 30 minuten met slide-in installatie.

Bij de oplegmontage wordt slechts een deel van het kozijn verwijderd en wordt het raam “eroverheen geschoven”. Bij inschuifmontage wordt alleen het raamkozijn verwijderd, het kozijn blijft in het raam en wordt met een profiel verdubbeld. Dit is bijzonder geschikt voor oude gebouwen.

Zowel bij de opleg- als de inschuifinstallatie zijn geen werkzaamheden aan het metselwerk vereist. U loopt dus geen risico op vervuiling of beschadiging van uw woning.

Let op: In ieder geval is het echter raadzaam het raam in zijn geheel te vervangen. Afhankelijk van de grootte van het raam, de gevel, enz. kan dit tot een halve dag in beslag nemen. Maar hier profiteert u van de beste resultaten op het gebied van warmte- en geluidsisolatie.

Hoe herkent u de beste aluminium ramen

 • Perfect geïsoleerd: Aluminium ramen perfect geïsoleerd? Klinkt als een tegenstrijdigheid, maar het is mogelijk. Daarom installeert de raamfabrikant Finstral een pvc kern in zijn aluminium ramen, die de beste isolatiewaarden garandeert. Aan de buitenkant is dit volledig bedekt met aluminium schermen.
 • Meer-kamer profiel: De doorsnede (zie afbeelding) laat zien dat het hoogwaardige aluminium raamkozijn met pvc kern uit meerdere kamers bestaat. Deze kamers zorgen voor een goede isolatie. Ramen van hoge kwaliteit hebben tot 7 kamers.
 • Aluminium van hoge kwaliteit: het robuuste materiaal zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat het frame kromtrekt. Het draagt ook bij tot inbraakbeveiliging.
 • Verschillende basisdieptes: Bouwdieptes dragen bij tot thermische isolatie en bescherming tegen lawaai. Hoe hoger de bouwdiepte, hoe beter de thermische isolatie.
 • Lage U-waarde: De bouwdiepte, het aantal kamers en de beglazing bepalen hoe goed de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) is. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. De energiebesparingsverordening staat slechts waarden tot 1,3 W/m²K toe.
 • Verschillende afdichtingsniveaus: Meerdere afdichtingsniveaus isoleren effectief en beschermen tegen vocht.
 • Niet uitgeschuimd: Aluminium kan 100 procent gerecycleerd worden. En met een zeer lage energie-input. Dit werkt echter alleen als de profielen niet geschuimd zijn – zoals bijvoorbeeld het geval is bij Finstral.
 • Meervoudige beglazing: In de regel biedt driedubbele beglazing de beste thermische isolatie. In het geval van een ouder pand – en dus een slecht geïsoleerde gevel – is dubbele beglazing wellicht de betere keuze, aangezien schimmelvorming bij eerstgenoemd glas kan optreden.
 • Warme rand: Thermisch geoptimaliseerde afstandhouders voorkomen onnodig warmteverlies bij meervoudige beglazing.

Aluminium ramen of pvc ramen? Wat is beter?

Net als PVC-ramen zijn aluminium ramen verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en structuren. In tegenstelling tot hun rivalen worden de kleuren echter niet door middel van folie op het frame aangebracht, maar worden ze gepoedercoat of geanodiseerd.

De kleur blijft permanent en vervaagt niet, zoals vaak het geval is bij geverfde ramen. In tegenstelling tot pvc ramen is vergeling ook onmogelijk.

Bovendien kunnen aluminium ramen ook in donkere kleuren worden uitgevoerd. Dit is niet aan te raden met plastic, omdat het materiaal dan krom zou trekken bij hoge temperaturen.

Aluminium ramen hoeven niet te worden geverfd of gelakt of op een andere manier te worden behandeld. Dit bespaart veel tijd, geld en zenuwen.

Aluminium ramen zien er kwalitatief beter uit dan pvc ramen. Dit is ook te danken aan de meer precieze vormen die het materiaal heeft ten opzichte van “eenvoudige” pvc. In feite zijn aluminium ramen ook resistenter dan pvc ramen.

En nog duurzamer – aluminium ramen kunnen tot 60 jaar meegaan.

Daarna gaat het nog verder: aluminium kan voor 100 procent worden gerecycleerd. En dit kost heel weinig energie.

Net als pvc verweert aluminium niet – beide materialen zijn gemakkelijk te onderhouden.

Aluminium scoort ook punten met smalle raamkozijnen. pvc raamkozijnen kunnen niet zo smal worden gemaakt – het materiaal laat dit niet toe.

Wat warmte-isolatie betreft, laat aluminium het op het eerste gezicht afweten, omdat het materiaal warmte geleidt. Maar: moderne aluminium ramen hebben een pvc kern. Dit zorgt voor een even perfecte warmte-isolatie als bij moderne PVC-ramen.

Aluminium is zeer robuust, het is bestand tegen temperaturen tot 500 °C en het is ongevoelig voor weer en wind.

Deze robuustheid valt ook in een ander opzicht positief op – de inherente stabiliteit van het materiaal draagt bij tot de inbraakbeveiliging.

Een nadeel: aluminium ramen zijn meestal duurder dan pvc ramen.

Vaak gestelde vragen

Hoe lang gaan aluminium ramen mee?

Aluminium ramen van hoge kwaliteit kunnen zeer lang meegaan. Gewoonlijk wordt aangenomen dat zij tot 60 jaar kunnen worden gebruikt. Hoe lang een aluminium venster meegaat, hangt niet alleen af van de kwaliteit van het venster, maar ook van de kwaliteit van de installatie.

Waarin verschillen aluminium ramen van hout-aluminium ramen?

Hout/aluminium ramen bestaan meestal uit een houten kern met een aluminium bekleding. Aluminium ramen daarentegen bestaan uit een aluminium of pvc kern met een aluminium ruit.
Als men de warmte-isolatie van de aluminium kern vergelijkt met die van de houten kern, komt het hout-aluminium raam als beste uit de bus. Vergelijkt men echter de houten kern met de pvc kern, dan is het aluminium venster met pvc kern de betere keuze met de beste isolerende eigenschappen en de hoogste weerstand.
Dit is ook de reden waarom de raamfabrikant Finstral bij hout-aluminium ramen alleen hout gebruikt aan de binnenkant van het raam – de kern is van pvc.
Als het “alleen” om het uiterlijk gaat, kunnen aluminium ramen ook in hout-look worden uitgevoerd.

Hoe moet ik mijn aluminium ramen schoonmaken?

Aluminium ramen zijn ongecompliceerd schoon te maken. U hebt geen speciale reinigingsmiddelen of speciaal gereedschap nodig. In ons artikel Ramen lappen vindt u trucs & tips over dit onderwerp en leert u welke producten u beter kunt vermijden.
Volg gewoon de instructies en laat uw aluminium ramen weer blinken.

Wat kosten aluminium ramen?

Het is onmogelijk om een algemene schatting te geven van hoeveel aluminium ramen kosten. Het is echter zeker dat aluminium ramen meestal duurder zijn dan pvc ramen.
De prijs is afhankelijk van verschillende factoren – of het nu de grootte, het materiaal of eventuele extra’s betreft. Ook de warmteoverdrachtscoëfficiënt speelt een belangrijke rol. Als de U-waarde bijzonder laag is – en het raam dienovereenkomstig goed geïsoleerd is – stijgt de prijs.

Waarom “zweten” mijn aluminium ramen?

Dit geval zou zich alleen moeten voordoen bij oude aluminium ramen. Zij hebben meestal geen kern van hout of pvc en kunnen niet voldoen aan de huidige isolatienormen.
Het “zuivere” aluminium, zoals typisch is voor het materiaal, geleidt in de winter de koude naar binnen, waar het de warme lucht in de kamer ontmoet. Daardoor ontstaat condensatie – het aluminium raam “zweet”. Moderne aluminium kozijnen omzeilen deze omstandigheid door gebruik te maken van een pvc kern. Dit houdt de kou buiten en de warmte binnen.